Flo en Fiep en ik en Loet

Flo was mijn oud-Duitse herdershond. Hij heeft mij de weg gewezen naar een liefdevolle omgang tussen mens en hond. Naar een relatie gebaseerd op begrip en respect. Hij overleed in 2017. Ik mis hem nog elk dag.

Fiep is de kruising border terriër die mijn leven op een bijzondere manier verrijkt. Een hond die alle creativiteit wakker maakt. Want wat zij nodig heeft voor een blij en ontspannen hondenleven, is een ware zoektocht. Mooi en nooit saai.

Loet kwam op wonderbaarlijke wijze in mijn leven toen Flo net was overleden. Hij was 5 maanden oud en zocht een huis. Tot dan toe had hij in een asiel geleefd. Niet gemakkelijk en dat is merkbaar. Maar hij spreekt zijn hondentalen als geen ander. Hij is prachtig en puur, lief, leergierig en dapper.

Ik ben Yolanthe van der Ree. Na mijn instructeurs- en gedragsopleiding, gevolgd bij Kynotrain (2002) en in Barneveld (2002-2003), bleef ik achter met veel vragen. Via het boek van Turid Rugaas (en.turid-rugaas.no), kalmerende signalen, en een workshop van Gerd Kohler (www.hundezeit.com), kwam ik terecht in de 2-jarige opleiding van Sheila Harper (www.sheilaharper.co.uk), de vermaarde Britse gedragsdeskundige. Dit bleek mijn weg.

In 2013 ontving ik mijn diploma van de International Dog Behaviour and Training School (IDBTS, thans IPACS genaamd). Sindsdien mag ik mezelf gedragsdeskundige noemen. Regelmatig bezoek ik seminars, lezingen en workshops om mijn kennis op peil te houden en mezelf te blijven ontwikkelen. Ook geef ik les bij hondenschool Akili in Aduard, www.akili.nl.

Flo & co werkt volgens de nieuwste inzichten en op basis van lichaamstaal en kalmerende signaleren. Je leert je hond echt begrijpen. En met een beetje mazzel: hij jou!

Gevolgde opleidingen:

 • 2000-2003: cursuscentrum Dierverzorging Barneveld:
  • ethologie hond
  • praktijkgerichte opvoedingsoefeningen
  • kynologisch instructeur (i.s.m. Kynotrain)
  • begeleiding probleemgedrag hond
 • 2011 – 2013: Sheila Harper – International Dog Behaviour and Training School (IDBTS, thans IPACS genaamd)

Workshops, seminars en cursussen:

 • Cursuscentrum Dierverzorging Barneveld: TTouch
 • Sheila Harper – 2 daags seminar Help, I can’t cope!
 • Gerd Kohler – 2-daags seminar Blafgedrag bij honden, 2-daagse workshop Building Relationships
 • Inge van Harte: speuren en neuswerk
 • Monique Bladder: SATS
 • Kynocongres: jaarlijks